Recenzija: Belo se pere na devetdeset; Bronja Žakelj

Belo se pere na devetdeset je roman, ki je izšel že lani pri založbi Beletrina. Roman, ki se je pojavljal v različnih medijih, tako na televiziji kot v klasičnih tiskanih. Jaz sem ga prebrala šele letošnje poletje, saj sem končno želela izvedeti, zakaj se toliko govori o njem.

No, zdaj mi je jasno zakaj je Bronja Žakelj prejela literarno nagrado kresnik. Zato sem še toliko bolj vesela, da se roman prevaja v italijanščino (Il bianco si lava a novanta) in zelo upam, da se bo prevedel tudi v angleščino, da ga bo lahko bralo večje število ljudi.

Spomnim se večera, ko sem knjigo začela brati. Prijela me je že s prvimi stavki in še preden sem se zavedala, sem prebrala polovico knjige. S solzami v očeh, saj sem čutila čustva, ki so bila zapisana med vrsticami.

Knjiga se bere kot nekakšen dnevniški zapis, saj nas popelje v njeno otroštvo, ki ga je živela v Jugoslaviji v Ljubljani na Vojkovi ulici. Srečno otroštvo z z mamo, očetom, mlajšim bratcem, babico Dado in strici. Njeno srečno otroštvo se podre s smrtjo matere. Popelje nas v svoja najstniška leta s praznino v sebi, saj je pogrešala svojo mamo. Noben pa se ni hotel več pogovarjati o njej – kot da nikoli ni obstajala.

Moč, ki jo ima smrt mame, je tako silna, da spremeni vse, česar se dotakne. Ne žaluješ samo za tistim, česar ni več, temveč žaluješ tudi za tistim, česar nikoli ne bo.

Intervju pripravila  Lidija Petek Malus 

V začetku svojih študentskih let je Bronja Žakelj zbolela za rakom. Smrtno ponesrečil se je njen mlajši brat in umrla je babica Dada. Piše o tesnobi, o krivdi, praznini, žalosti, samoti in o strahu, ki jih je doživljala na svoji poti. Skozi vrstice je tudi možno razbrati, kako pomembno je se z otrokom pogovarjati o smrti in žalovanju. Kar odrasli žal premnogokrat ne storimo. To pa otroka lahko zaznamuje, zato je pomembno se pogovarjati z otroci.

Kljub temu, da se z Bronjo Žakelj ni nihče pogovarjal o mami, je preživela vso to bolečino.

Ocena: 5 / 5

41956877
Avtorica: Bronja Žakelj
Založba: Beletrina
Strani: 259
Cena: 24,99 €

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: